Sikarien arvostelukriteerit

Aurinkorannikon Sikariklubi käyttää oheisia kriteerejä maisteltavan sikarin arvioimiseksi. Omakohtaisessa sikarin arvostelussa voit käyttää kriteeristöä sellaisenaan tai keskittyä vain johonkin tiettyyn osa-alueeseen.

Sikariarvosteluissamme annamme jokaiselle sikarille kouluarvosanan 4-10. Älä kuitenkaan luota sokeasti pelkästään meidän arvosteluihimme. Annettuun pisteytykseen vaikuttaa suuresti arvioitsijoiden omien mieltymysten lisäksi myös erä, josta sikarit ovat, sekä myös sikarien yksilölliset erot. Pyrimme kuitenkin olemaan mahdollisimman objektiivisia arvosanoissamme emmekä myötäile muiden sikariarvioita. Antamamme arvosana on siis täysin polttelutilanteen havaintoihin perustuva. Antamamme pisteet eroavat joidenkin sikarien osalta hyvin paljon muista netistä löytyvistä arvosteluista.

Tekniset ominaisuudet

  • Hattu: Hattu on sikarin suljettu pää. Jos löydät hatusta kolme poikittaisviivaa, on kädessäsi mitä todennäköisimmin laatusikari. Myös saparoon voi törmätä, joka on myös laadukkaan sikarin leimaa antava.
  • Vartalo ja rakenne: Vartalo on hatun ja jalan väliin jäävä osa. Laadukkaimmissa sikareissa vartalo on tasainen ja silmää hivelevän himmeästi kiiltelevä, kun taas vähemmän laadukkaissa esiintyy lehtiruokoja ja muuta epätasaisuutta. Sikarin rakenne kertoo paljon: kun painat sikaria hennosti etusormen ja keskisormen väliin, pitäisi sikarin joustaa hieman. Jos sikarista löytyy kovia kohtia, voi se merkitä liian tiukkaan käärittyä sikaria, joka ei pala eikä vedä kunnolla. Jos sikari taas on liian löysä, voi sikari palaa aivan liian nopeasti. Tupakkalehden lehtiruo'ot voivat myös aiheuttaa kovuutta sikarin rakenteeseen. Se on epätoivottavaa, koska ruoko palaa huonosti ja näin vaikututtaa palamiseen. Yksittäisiä kovettumia sikarissa voi yrittää pehmentää sormilla, mutta varo, ettei sikarin kääre ala purkautua. Sikarin vartalon väri antaa vinkin sikarin vahvuudesta, koska pintalehden väritys valitaan yleensä vahvuuden mukaan. Vaaleat sikarit ovat usein siis mietoja ja tummat vastaavasti vahvoja.
  • Jalka: Sikarin jalka on se pää, joka sytytetään. Sen tulisi olla siisti ja tasaisesti leikattu. Vinoon leikattu sikari palaa myös vinosti. Vinon jalan voi hyvin leikata itsekin suoraksi.
  • Palaminen: Hyvä sikari palaa tasaisesti koko vartalon leveydeltä ja musta palamisreuna on hyvin ohut. Täyte ei saisi palaa käärettä nopeammin tai kääre täytettä nopeammin. Jos sikari palaa vain toiselta laidalta, voi sikarin sytyttää uudelleen. Huonosti tai epätasaisesti palava sikari on aina ikävä yllätys ja se pilaa myös sikarin maun.
  • Imu: Sikaria imettäessä suussa tulisi tuntua pieni vastus. Tällöin sikarin täyte on oikein kääritty. Jos sikaria täytyy imeä posket lommolla, on sikari täytetty liian tiukkaan ja jos imussa ei tunnu mitään vastusta, voi sikari palaa liian nopeasti ja liian kuumana. Kummassakin tapauksessa vaikutus makuun on negatiivinen.
  • Tuhka: Tuhkasta voi päätellä jotain sikarin laadusta. Laatusikarin tuhka on vaalean harmaata ja kiinteää. Heikompilaatuisen sikarin tuhka on puolestaan tummaa ja hilseilevää. Sikarin tuhka saattaa pysyä sikarissa kiinni yllättävän kauan, mutta tuhka olisi hyvä karistaa silloin, kun tuhka irtoaa helposti sikarista. Sikaria ei kuitenkaan pidä takoa tuhkakupin reunaan, sillä se saattaa vahingoittaa käärettä. Tuhkan tulee irrota yhdellä kevyellä etusormen napautuksella sikarin päälle.

Näin maistelet sikariasi

Paneutumalla sikariisi ja tarkastelemalla sikarisi alla mainittuja osia, pystyt paremmin arvioimaan esimerkiksi sikarin hinta/laatu-suhdetta. Maistele esimerkiksi eri tuottajien saman kokoisia ja värisiä sikareita ja vertaa niiden ulkoista olemusta, makuja ja palamista. Saatat huomata, että sikarin polttamista voi hyvinkin verrata esimerkiksi viinien, viskien, rommien ja konjakkien maisteluun. Sikareissa tärkeänä lisänä on vielä tekninen laatu eli lähinnä palamisen tasaisuus ja rakenteen laadukkuus.